Logo
Skriv ut denne siden

Holde tale

Å holde tale kan være en oppgave som er lekende lett for noen, men en stor utfordring for andre. Mange plasserer seg et sted i midten. Uansett utgangspunkt kan det være en god idé å kikke på disse rådene om det å holde tale.

Vær forberedt

Det viktigste er nok å være sikker på innholdet i talen, ha øvd mye og gjerne kunne den utenat. Gjør du dette, kan det hende du til og med gleder deg til å fremføre den.

Unngå gamle vitser

Taler må for all del være morsomme, men det er ikke noe poeng å ta med vitser bare for å gjøre det. De bør være velplasserte, relevante og gode. Hva som er en god vits, er vel opp til den enkelte, men noen ganger er det vel så viktig hvordan man forteller en vits.  

Ikke vær intern

Det er gøy å komme med historier om deg og andre i forsamlingen hvis flesteparten vet hva du snakker om eller vet nok til at det er gøy for alle.

Bruk huskelapp

Bruk gjerne huskelapp, men hold den ikke foran ansiktet og les hele talen. Se på den innimellom og ta den ned foran deg, gjerne med hendene samlet.

Ikke rams opp 

Ikke stå og rams opp fra arket. Prøv å lese med litt innlevelse.

Hvor skal jeg feste blikket?

Se deg rundt i salen og varier hvor du holder blikket. Stirr ikke kun på én person hele tiden. Det vil føles ubehagelig å bli stirret på, medmindre dette er en person du kjenner godt og har avtalt på forhånd at du kan ha denne som en trygghet. Du kan likevel se folk rett i øynene når du prater. Dette vil få deg til å virke selvsikker.

Ikke unnskyld deg

Det er dumt å starte talen med "jeg er ingen taler" eller "jeg hadde egentlig ikke tenkt å si noe". Dette får deg bare i ubalanse, og du gir tilhørerne en negativ start på talen. Selv om du ikke er en taler bør du prøve å virke bestemt og sikker på det du driver med. Og hvis du ikke hadde tenkt å si noe, bør du kanskje heller ikke gjøre det, ikke sant? Det er tross alt høflig overfor forsamlingen å ha forberedt seg.

Pust

Husk å puste. Er du litt nervøs kan man fort glemme at kroppen må fungere og alt låser seg. Prøv å slapp av og fokuser.

Smil

Hvis du smiler, vil forsamlingen også smile og være mer mottakelig for talen din.

Ta pauser

Ta noen korte kunstpauser, ikke for lange, men nok til at du har kontroll og ikke ruser avgårde. Når du står og snakker vil du kanskje bli fort ferdig, men dette blir helt feil. En tale som går for fort frem, vil bli oppfattet stressende av publikummet og de vil bli sittende og ha dette i tankene istedetfor å få med seg innholdet i talen.

Kroppsspråk

Det sies at kroppsspråket, altså ikke-verbal kommunikasjon, har større påvirkning på folk enn det verbale språket. Dette er omstridt, men det er iallefall noe å tenke på når man skal holde en tale. Hvordan man står, ser, gestikulerer osv er sterke virkemidler når man skal fremføre et budskap. Dette emnet er stort og det finnes bøker og kurs som er nyttig i forhold til å utvikle dine sosiale evner.

Hiv deg ut i det - det går antakelig mye bedre enn du tror.

Lykke til! 

© takkformatentale.com 2017