Menu

Å mestre nervøsitet

Skal du holde en takk for maten tale og er kjempenervøs? Nervøsitet for å fremføre noe foran en forsamling er vel noe alle har i mer eller mindre grad.

Hvis man ikke hadde en liten sitring før man skulle i ilden ville det vel vært unormalt. Men noen tar dette på strak arm, og det man kan si om det er vel at trening gjør mester. Man kan ikke si at man ikke er noen taler før man har prøvd, på samme måte som man ikke kan si at man ikke liker noe før man har smakt. Det er bare det at enkelte begynner å svette i håndflatene og skjelve i buksene ved bare tanken på å reise seg og si noe. Det finnes råd mot dette.

Trene seg opp til å mestre nervøsitet 

Dersom du ikke er vant til å tale for en stor forsamling er det vel også ganske stor sannsynlighet for at du ikke blir spurt om å holde tale, av de som kjenner deg godt. Blir du likevel spurt, og du tar utfordringen er det mulig å trene seg opp. Start i det små og øv deg på familien din, eller venner. Ha det i tankene på jobben. Kanskje du jobber med noe som du ønsker å presentere for dine kolleger. Her er du antakelig i et trygt miljø blant folk du kjenner og du får prøvd deg på en mindre gruppe.

Kurs i å mestre nervøsitet

Det finnes kurs i hvordan mestre nervøsitet. På disse kursene går man gjennom presentasjonsteknikk, bruk av kroppsspråk, hvordan bruke stemmen,  

og endel teknikker som tilsammen gjør at du bedre kan trives foran en forsamling. Dette er kurs som ofte er basert på presentasjoner i arbeidslivet, men kan like gjerne gjennomføres for å utvikle deg som menneske og gjøre deg tryggere i alle typer samvær med andre mennesker.

Konkrete tips til hvordan mestre nervøsitet

Dersom du skal holde en tale og mistenker at du kan få problemer underveis, finnes det noen tips.

Vær godt forberedt 

Det sier seg kanskje selv, men ved å kunne budskapet ditt godt, ha pugget talen på forhånd, tenkt gjennom ulike scenarioer og gått gjennom kvelden i hodet, har du et enormt utgangspunkt for å gjennomføre med stil.

Bruk huskelapp

Det er en trygghet å ha talen med seg, ikke minst fordi da trenger du ikke være redd for å glemme hva du skal si. Men det er også smart fordi da har du noe å holde i. Dersom du har det med å skjelve på hånden er det lurt å holde noe tungt i hendene, f.eks. en bok, hvor du har huskelappen/stikkordskortene i. På denne måten blir du ikke avslørt av et skjelvende ark, noe som vil forstyrre tilhørerne og de vil sitte og ha medfølelse med deg istedetfor å hygge seg. Håper ikke dette skremte deg mer enn det hjalp. 

Mer om huskelapp/jukselapp her

Ufarliggjøring

For noen hjelper det å se seg rundt i salen og se for seg alle gjestene nakne. Dette er et knep som får deg til å smile og kose deg litt, samtidig som det får deg til å tenke at alle de som sitter der er kun vanlige mennesker som ikke forventer noe superunderholdning fra deg, men kun å nyte selskapet sammen med deg.

Medisiner mot nervøsitet

Jeg ser det ikke som min oppgave å rådgi om medisinbruk her, men jeg nevner bare at det finnes medisiner som kan dempe muskelskjelvinger som følge av kraftig nervøsitet. Rådfør deg med din lege om dette.

Husk! Den som intet våger intet vinner. Etterhvert som du tør å gjøre slike ting vil du oppleve at selvfølelsen øker, du vil bli modigere og nervøsiteten blir mindre.

Tilbake til toppen